Vislabāk jau zemenes ēst svaigas un pa taisno no dobes! Tomēr, zemeņu laiks ir mānīgs. Pienāk viens brīdis, kad īsti ne vairs gribas, ne vairs ir ideju kā tās zemenes apēst!

Protams, sasaldēt un citādi sagatavot krājumus ziemai ir ļoti svētīgi un vajadzīgi.

Lai gan vēl ir tikai pats zemeņu sezonas sākums, piedāvāju vienu recepti, kā gardi mieloties ar zemenēm. Var pagatavot lieliskus salātus vasaras pusdienām dārzā. Var ēst kā desertu, kā brokastis vai kā piedevu kādam labam gaļas vai zivs ēdienam (jā, arī gaļas vai zivs ēdienam) – piemēram, labam steikam vai svaigi grilētai zivij!

Salātos galvenais uzsvars ir uz ļoti kvalitatīvu olīveļļu. Šeit tiešām vajadzētu labu, garšīgu, izteiksmīgu un, ja iespējams, mazliet pat pikantu. Mēs izmantojam to, ko vienmēr, bet par kuru stāvam un krītam – eļļu no saimniecības Itālijā Villa Campestri.

Sastāvdaļas:

Svaigas zemenes

Sauja mizotas mandeles vai mandeļu skaidiņas

Svaigs baziliks

Olīveļļa

*Melnie pipari

Svaigās zemenes sagriež uz pusēm vai četrās daļās. Liek bļodā. Pievieno lobītus riekstus vai mandeļu skaidiņas. Sakapā baziliku un maigi iemaisa salātos.

Pārlej ar olīveļļu un, ja gribas pikantāku garšu (tas gan bērniem var arī nepatikt), pārber ar svaigi maltiem melnajiem pipariem mazliet. Uzmanīgi samaisa visu. Eļļu vēlams liet klāt tieši pirms pasniegšanas, lai salāti nesasulojas.

Bloga arhīvos šī recepte pašā sākumā jau ir minēta kā ideja kā pagatavot zemenes pavisam mazajiem. Bet šie salāti ir tik burvīgi, ka pelnījuši atsevišķu ierakstu!

IMG_5588