Esam brīvdienās, bet dzīvojam mājā, kur ir plaša virtuve, tādēļ ēdiena gatavošana ir pavisam mierīga un patīkama. Teikšu kā ir – reizēm vakaros ir tik liels slinkums doties ēst ārpus mājas, jo tepat pagalmā ir tik labi. Un ja vēl pie mājas tuvumā ir gan bio produktu tirdziņš, vairākas maizes ceptuves un arī leilveikals ar ļoti plašu bio produktu klāstu, tad gatavošana ir pavisam vienkārša.

Zaļo pupiņu salāti, kurus mēdz saukt arī par franču pupiņu salātiem. Diezgan regulāri tos gatavoju arī mājas. Tā ir lieliska piedeva gaļas vai zivju ēdieniem, kā arī vienkārši kā pamatēdiens. Pirmo reizi Grēta, pagaršojot pupiņas, tās izbrāķēja. Otrajā reizē – apēda vienu un paziņoja, ka pietiek. Savukārt šeit ieraudzīja, paprasīja un apēda veselu porciju. Salāti bija uztaisīti kā ierasts un tādus tos Grēta arī apēda. Pašu mērci speciali nedevu, bet pupiņas arī netīriju (neaplaizīju). Par šalotes sīpoliem lielā sajūsmā nebija, bet ar pirkstiņiem pati nolasīja un bija labi. Sākumā (ja gatavo bērniem) sīpoliņu, balzāmetiķi var nepievienot.

Grētai vispār ļoti garšo olīveļļa [eļļa var!] ir mūžīgais jautājums pie vakariņu galda). Ja vēl mamma iepilina pilīti balzamiko – laime pilnīga.

Sastāvdaļas ģimenes vakariņām:

400 g zaļās fraču pupiņas

pāris ēdamkarotes olīveļļa

1-2 ēdamkarotes balzamiko vai balzāmetiķis

1 – 2 sasmalcināti šalotes sīpoli

*40 g pīnijas rieksti

*300 g parmezāna siera

* Sāls, pipari

Notīra zaļās pupiņas (tieši tāpat kā sviesta pupas).

Sasmalcina sīki šalotes sīpolus.

Pagatavo zaļās pupiņas: vāra tās karstā sālsūdenī lidz tās ir gatavas “al dente” – nav pārāk mīkstas. Pietiek ar pāris minūtēm. Lai pārtrauktu vārīšanās procesu, no karsta ūdens tās uzreiz liek ledusūdenī.

Bļodā ielej olīveļļu, vīna etiķi un pievieno garšvielas: sāli un piparus. Es, piemēram, piparus nelieku. Pievienoju tikai rupjo jūras sāli. Pievieno sasmalcinātos šalotes sīpolus, kā arī pašas pupiņas. Visu viegli samaisa.

Pannā apgrauzdē pīniju riekstus, nepievienojot nekādas taukvielas. Rieksti nav obligāta sastāvdaļas, bet lieliski iederas šajos salātos.

Ja ir vēlme, pievieno smalki un plāni sagrieztu (vai sarīvētu) parmezāna tipa sieru. Es pēdējā laikā iztieku bez šī siera.

Piezīme: Ja, piemēram, salātus nevari iedomāties bez gaļas, tad šiem salātiem lieliski klāt der parmas tipa šķiņķis (prosčuto) vai, piemēra, pīles aknu pastēte. Bet tas nav obligāti. Vēl var pievienot arī kūpinātu pīles krūtiņu. Arī nav obligāti un mazajiem tas nav nemaz vajadzīgs. 

Foto: šoreiz no Google krājumiem.