Kaut sīpolu tarte garšos vien retajam bērnam (kaut man pašai tas ļoti garšo jau no bērnības, kad to cepa mana vecmāmiņa), to noteikti var pieskaitīt ģimenes receptēm. Gards un sātīgs. Būs gan lielisks ēdiens ikdienai, gan svētkiem. 

Tā pagatavošana nav grūta un arī, patiesībā, neaizņem daudz laika. Pagatavošanai var izmantot gan sāļo smilšu mīklu, gan arī kārtaino mīklu. Es vienlīdz bieži cepu gan ar vienu, gan otru (visas tartes, patiesībā!). Pagatavot smilšu mīklu nav grūti, ir ātri, es teiktu, ka pat ātrāk kā atsaldēt kārtaino mīklu.

Sastāvdaļas:  

"Smilšu mīklai":

apm. 250 g milti (vai nu kviešu vai kviešu milti + citi milti)

1 ola un 1 olas dzeltenums

apm.125 - 150 g sviests

šķipsniņa sāls

vai

1/2 iepakojums atlaidināta kārtainā mīkla

Pildījums:

vismaz 1kg sīpoli

olīveļļa un sviests cepšanai

150 - 200 g labi kūstoša siera

Vispirms pagatavo mīklu. Tas arī tehniski grūtākais posms. Bļodā iesijā miltus, pievieno sāli. Pa vienai, pievieno olu un tad olas dzeltenumu. Pievieno kubiņos sagrieztu vai pierīvētu sviestu un mīci, līdz mīkla ir viendabīga un visas sastāvdaļas labi samīcijušās. Ja liekas, ka mīkla ir par sausu, pievieno vēl mazliet sviest. Kad mīkla labi izmīcīta, ietin to pārtikas plēvē un liec ledusskapī nostāvēties. Vismaz uz 30 minūtēm, bet var atstāt arī ilgāk, kaut uz nakti. 

Kamēr mīkla "atpūšas" ledusskapī, tikmēr var pagatavot pildījumu. Arī to var pagatavot laicīgi. Viss, ko nepieciešams izdarīt, ir sagriezt visus sīpolus. Kad tie sagriezti, dziļā pannā vai katliņā lej olīveļļu, pievieno sviestu un uz lēnas uguns sautē sīpolus līdz tie kļūst mīksti un zeltaini brūni. Ja nepieciešams, papildini ar sviestu vai eļļu, lai tie nesāk cepties, bet turpina sautēties. Regulāri maisi, lai nepiedeg. Es lielākoties sīpolus gatavoju bez papildu garšvielām, jo man garšo tāpat (un siers dod garšu!), bet klāt var pievienot timiānu vai, piemēram, gatavu provansas garšvielu maisījumu. 

Kad mīkla atpūtināta vai atlaidinātu kārtaino mīklu izrullē, sadursta ar dakšiņu un klāj ar cepampapīru izklātā vai ietaukotā veidnē (apm. 24 cm d). Mīklai virsū liek sautētos sīpolus un pārkaisa rīvētu sieru. 

Liek līdz 190 - 200 grādiem uzkarsētā krāsnī un cep, līdz mīkla gatava un siers zeltaini brūns. Mazliet atdzesē pirms griež gabalos.