Katru reizi, kad skatos kā mans bērns kāru (vai reizēm mazāk kāru) muti ēd to, ko viņai piedāvā, es priecājos, ka viņa nav kā mamma bērnībā!

Mani, ja nepatika izskats, nepiesaistīja krāsa vai smarža, nevarēja ne ar mīļu, ne ar stingru lūgumu piedabūt kaut pagaršot. Mani nekad nespieda kautko ēst, vienkārši  lūdza, lai vismaz pagaršoju (lai nepalaižu pēkšņi kautko garšīgu garām!), bet tas izdevās 1 no 100 reizēm. Augu lielāka, pieņēmos prātā un gados, bet vēl arvien ir lietas, ko nekad savā dzīvē neesmu pagaršojusi, jo man nepatīk izsktas, struktūra vai ir neizskaidrojama vēlme nepagaršot. Par tādiem, kā es, parasti, saka “Badu neesi cietusi!”. Lai neizblamētu sevi vēl vairāk, neuzskaitīšu to, ko neesmu pagaršojusi. Taču, pateicoties Grētai, esmu (bijusi spiesta) pagaršojusi, piemēram, Mango…ja bērns bāž mutē, gluži vienmēr atteikt nedrīkst.

Mazā personīgā atkāpe, lai pateiktu, ka es priecājos, ka Grēta ne tikai mīl labi paēst, bet arī nebaidās pagaršot un tikai tad izteikt (parādīt) savu viedokli. Tas viņai no tēta un ceru, ka vismaz vēl kādu laiku (līdz dumpīgajam tīņa vecumam) tā arī būs.

Tieši bērna un vīra dēļ nebaidos eksperimentēt, ieviest jaunus produktus mūsu ēdienkartē un izmēģināt dažādus ēdienus. Viens no pēdējiem atklājumiem ir saldā krējuma aizstājējs – rīsu krējums. Grēta vēl arvien nelieto piena produktus un, patiesībā, dzīve ir ļoti vienkārša bez piena produktiem.

Atšķirībā no mandeļu krējuma, kas veikalā ir vienmēr, tikai reizēm manā piemājas Eko veikalā (Strēlnieku ielas) var nopirkt arī rīsu krējumu. Tas ir firmas Natumi ražojums, bioloģiski sertificēts produkts. Ir vegāns, 100 % augu sastāvs, nesatur glutēnu, pienu un laktozi. Rīsu krējums ir pagatavots no pilngraudu rīsiem un tajā ir 8% tauku.

Papildus saldinātāji nav pievienoti, bet saldeno garšu dod tikai rīsos pašos esošais cukurs. Arī rīsu piens ir mazliet salds. Tiem, kas kafiju dzer ar pienu un cukuru, var pamēģināt rīsu pienu vai krējumu, jo kafija uzreiz būs mazliet salda.

Paša krējuma struktūra ir ļoti līdzīga saldā krējuma struktūrai un arī krāsa ir gadrīz tāda pati (atšķirībā no mandeļu krējuma). Šo krējumu, kā saldā krējuma aizstājēju, var lietot gatavojot gan dārzeņu ēdienus, gan dažādas putras, biezeņus un biezzupas, kā arī desertus. Ar gaļu ir tā, ka maltās gaļas mērci no šī krējuma negatavotu (dēļ salduma), bet trusis vai vista gan varētu garšot ļoti labi.

Gatavojot sāļos ēdienus, kā arī desertus, jāatceras, ka rīsu krējums viens pats tik labi nesarec kā to izdarītu saldais krējums. Bet, to var labot, pievienojot olu (piemēram, gatavojot sāļajām vai saldajām tartēm pildījumu).

Vakar, piemēram, no rīsu krējuma tapa izcils burkānu un zaļo zirnīšu sautējums. Kurš gan to neatceras no bērnības?! Izvāriju burkānus (ne līdz galam mīkstus), nokāsu, pievienoju zirnīšus (nebija sasaldēto vairs, pievienoju bio konservētos no burkas), pievienoju rīsu krējumus un turpināju sautēt līdz burkāni mīksti. Vieglā un ātrā metode. Kad gatavs, pievieno zaļumus. Es pievienoju Provansas zaļumu maisījumu, jo svaigie mājās vairs nebija. Rīsu krējuma saldums papildināja burkānu saldumu un garša bija ļoti laba. Mazā ēda, ka prieks skatīties.

Izmēģināts ir arī risoto! Rīsu krējumu pievienoju tad, kad rīsi ir jau gandrīz mīksti. Pievieno krējumu un turpina sautēt līdz risoto gatavs. Būs maigāks kā tad, ja pievieno parmezāna sieru un vēl krējumu. Toties šādi var ēst tie, kuri nevar lietot govs piena produktus. Govs piena siera vietā var pielikt kazas vai aitas piena sieru vai arī vienkārši zaļumus. Gatavu papildini ar garnelēm, piemēram. Izcilis gards risoto bērniem.

Runājot par saldajiem ēdieniem, ar tiem man vēl mazliet jāpaeksperimentē. Bet pagaidām secinājumi vienkārši – var lietot aizstājot saldo krējumu, ja nav nepieciešams putot. Es taisīju saldās tartes ar rabarberiem un mellenēm (skat.FB publikāciju 17.03.). Pildījumu gatavoju sajaucot rabarberus (vai mellenes) ar rīsu krējumu, cukuru (un visu pārējo ko var pievienot: rieksti, sēkliņas, auzu pārslas utt.), to lēju formās un liku krāsnī. Bet šādā veidā labi sanāk tās kūciņas, ko cep mazā izmērā. Lielas nevarētu sagriezt. Bet pie šī jautājuma vēl piestrādāšu un tad arī receptes nodošu.

Rīsu krējums ir laba saldā krējuma alternatīva. Mazliet saldāks kā mandeļu krēms (krējums), tādēļ tas jāņem vērā gatavojot. Visu par madeļu krējumu var lasīt šeit.

Iegādāties var Strēlnieku ielas Eko veikalā, Rūpniecības ielas veikalā “Dabas Māja” un noteikti arī citos veikalos, bet apstiprināt nevaru. Cena – ap 1,70 Eur/200ml.