Svētdienas rītā paspēju noskatīties raidījuma “Gatavo 3″ pēdējo recepti. Linda gatavoja prosas salātus un klāt lika bietes. Šodien atcerējos, ka pati sen neesmu gatavojusi prosu un arī bietes man bija. Tādēļ Grētai pusdienās pagatavoju prosu ar biešu/apelsīnu biezeni.

Prosa ir daudzās mājās aizmirsts ēdiens, bet patiesībā prosa (pareizi) sagatavota ir garšīga un atgādina kuskusu. Tā ne tikai atgādina kuskusu, bet gatavošana ir tāda pati un izmantošana arī. To var ēst siltu un arī aukstu (piemēram, salātos).

Vienīgais, kas jāizdara – pirms gatavošanas prosas graudus vajag noskalot karstā ūdenī, lai izvārīti tie nebūtu rūgti.

Sastāvdaļas:

250 ml prosas (viena glāze) 

2 x 250 ml ūdens

2 ēdamk. olīveļļa

2 bietes

1/2 apelsīna

Prosas graudus pārbauda (vai nav neēdami krikumi) un noskalo karstā ūdenī. Es tā diezgan kārtīgi nomazgāju. Katliņā uzvāra ūdeni (prosas un ūdens attiecība ir 1:2) un vārošā ūdenī ieber  prosas graudus.  Uz lēnas uguns tos vāra apmēram 15 min. Kad gatavi, pievieno garšvielas pēc vēlmes. Es pievienoju 2 ēdamk. olīveļļas un, ja mājās būtu, pievienotu sakapātus zaļumus.

Kamēr vārās prosa, var sagatavot bietes. Notīra un sagriež gabaliņos un liek vārīties. Kad bietes mīkstas, nokāš ūdeni un liek blendera traukā. Sablenderē un pievieno apelsīnu sulu no 1/2 apelsīna. Pievieno pa daļām, lai nesanāk par daudz.

Pasniedzot, biezeni var iemaisīt prosā, tad mazākiem ēdājiem būs vieglāka ēšana. Klāt kā piedeva – kazas piena biezpiens! Ļoti garšīga kombinācija.

Atceros, ka pavisam mazai Grētai, biešu biezeni devu jau ļoti agri un reizēm pievienoju arī apelsīnu sulu. Mazākajiem ēdājiem prosu var arī noteikti sablenderēt kopā ar bietēm.

Biešu biezenis ir garšīgs arī auksts, kā smērējamais uz maizītes!