Sveiciens visiem veģetāriešiem un arī vegāniem. Šodien Grēta pievienojas jūsu pulciņam. Pusdienās viņa ēda prosu, kurai pievienots sablenderēts pakčojs, ar burkāniem un cukini.

Sastāvdaļas :

 1 daļa prosas graudi (1 glāze)

2 daļas ūdens (2 glāzes)

 1 burkāns

1 / 2 mazā cukini

1 pakčojs (vai 1 maza sauja jauno pakčoju)

2 ēdamk. olīveļļas

Notīra un sagriež mazos kubiciņos burkānu un cukini. Liek tos vārīties līdz tie ir mīksti.

Prosas graudus pārbauda (vai nav neēdami krikumi) un noskalo karstā ūdenī. Es tā diezgan kārtīgi nomazgāju. Katliņā uzvāra ūdeni (prosas un ūdens attiecība ir 1:2) un vārošā ūdenī ieber  prosas graudus.  Uz lēnas uguns tos vāra apmēram 15 min. Kad gatavi, pievieno garšvielas pēc vēlmes. Gatavojot Grētai pievienoju vai nu olīveļļu vai zaļumus.

Kamēr prosa vārās, noblanšē sakapātu pakčoju. Jaunos pakčoju dzinumus nevajag blanšēt. Man bija paliels un stingrs pakčojs. Kad tas noblanšēts, liek blenderī, pievieno olīveļļu un blenderē līdz iegūst viendabīgu masu. Ja nepatīk pakčoja garša, var izmantot jebkurus citus zaļumus. Zaļumiem var pievienot ne tikai olīveļļu, bet arī rīvētu cieto sieru vai kādu mīksto sieru. Protams, arī garšvielas pēc vēlmes.

Bļodiņā samaisa zaļumus ar prosu (es parasti samaisu tikai ēdamo porciju) un klāt pievieno dārzeņus.

Nevaru teikt, ka prosa Grētai ir mīļākais ēdiens. Toties, kopā ar dārzeņiem, kas garšo, labprāt izēda savu porciju. Ja negaršo burkāni un cukini, pamēģini prosu ar bietēm – recepte šeit. Savukārt, ja nu galīgi izvārītā prosa negaršo, tad uzcep plāceņus – pievieno olu, mazliet miltu (jebkādu) un kādu saldumu (brūno cukuru, agaves vai kļavu sīrupu). Auksta prosa ļoti labi der arī sātīgiem salātiem.

 

IMG_6008