Zeltaini saulainas pusdienas, kas domās jau mūs aizveda uz Francijas vasaru!
Vakar labais Dabas Dobes kurjers atveda pasūtītos produktus un mājās atkal bija polenta (kukurūzas mannā). Pagatavot polentu nav sarežģīti un tas neaizņem daudz laika. Var gatavot gan kā sāļo ēdienu, gan saldo.
Sastāvdaļas 2 – 3 bērnu porcijām (vai sanāk vieglas pusdienas bērnam un mammai un mazlietiņ paliek pāri)
1 glāze polentas graudi
3 glāzes buljons (vai ūdens)
Sāls, pipari (es nepievienoju, bet citiem iespējams gribēsies)
Tomāti
Olīveļļa
Jo stiprāka buljona garša, jo aromātiskāki un garšas bagātāka būs pati polenta. Ja lieto ūdeni, tad, iespējams, procesā tomēr vajag pievienot kādu garšvielu (vai sakapātus zaļumus), lai nav dikti pliekana garša. Vai arī jāpagatavo kāda mērcīte.
Pirms gatavošanas sagatavo lielāku šķīvi vai vislabāk cepeškrāsns pannu, to pārklājot ar cepamo papīru.
Katliņā lej 3 devas buljona un uzvāra un nogriež uguni mazāku (es uz elektriskās plīts nogriezu uz 6). Vienlaikus ber iekšā un maisa 1 daļu polentas (labāk ar putojamo slotiņu, jo ar to maisot “paņem” lielāku laukumu un nesaiet kunkuļos). Uz lēnas uguns to vāra apmēram 5 – 7 min. līdz veidojas viendabīga putra (biezāka bet līdzīga mannā putrai).
Kad putra gatava, to izlej vienmērīgā biezumā uz iepriekš sagatavotā cepamā papīra. Ļauj lai atdziest un masa arī sacietēs.
Kad masa ir atdzisusi, tad to sagriež ar nazi sev vēlamajās formās. Es izmantoju mini cepamo formu – apli, vai lielās piparkūku formītes (kā redzams bildē – šoreiz zaķus!).
Uzkarsē pannu un apcep polentas plāceņus zeltaini brūnus.
Pašu polentu var izvārīt jau laicīgi un ļaut lai tā stāv (pārliec pārtikas plēvi) un pašu cepšanu atstāt tieši pirms ēšanas. Es cepu eļļā un sviestiņā. Ja mājās būtu kokosriekstu eļļa, ceptu kokosrieksu eļļā.
Ja gatavo saldo polentu, tad buljonu aizvieto ar jebkuru pienu un pēc garšas pievieno cukuru. Cukuru var pievienot arī beigās – uz pannas karamelizē plāceņus (sviests + cukurs).
Ja gatavo lielāku daudzumu, atceries – proporcija ir 1 daļa polentas un 3 daļas šķidruma.
Pusdienās kā piedeva šodien Grētai bija pavisam vienkārši, bet garšīgi un aromātiski tomātu salātiņi. Sagriezu tomātus un pievienoju olīveļļu un trifeļļu eļļu. Pagatavoju tos pirms plāceņu cepšanas, lai paspēj ievilkties. Izcili gardi. Salātiem var izmantot jebkādu labas kvalitātes eļļu. Vienkārši šobrīd Grēta uz trifeļļu eļļu reaģē kā kaķis uz baldriāņiem! Dikti garšo. Šiem salātiem droši pievieno jebkādus sakapātus zaļumus vai dīkstus. Šādi salāti starpcitu ir ideāli, lai tos liktu uz mazām kārtainās mīklas piciņām. Uzliek šos salātiņus, pievieno kazas vai citu sieru un liek cepties krāsnī. Bet tā jau ir cita recepte! P.s. Reizēm eļļai, tomātiem un zaļumiem pievienoju arī mazliet brūnā cukura! Garšo dievīgi.
3 Komentāri
Kristīne Lazdiņa
19.02.2015 06:20
Labdien! Paldies par brīnišķīgo recepti, noteikti pamēģināšu!! Radās jautājums par kārtainās mīklas piciņām :) vai tās no sākuma vajag cept cepeškrāsnī? Vai var uzreiz pievienot sastāvdaļas un likt cepties?
Ar cieņu,
Kristīne
LePetitPot
19.02.2015 08:34
Sveika, paldies par labiem vārdiem. Mazās piciņas cepu kopā ar tomātiem. Uz neceptas mīklas lieku tomātus un kazas sieru un tad krāsnī. Lūk raksts, kur var redzēt kā tās izskatās: http://www.irtaverts.lv/?p=740
Kristīne Lazdiņa
19.02.2015 18:11
Paldies!