Ja piemājas eko veikalā ir pieejama labā maltā liellopu vai jaunlopa gaļa, tad pērku to un gatavoju mums maltās gaļas mērci (vai lazanju). Šoreiz mērci pagatavoju ar mandeļu kulinārijas krēmu saldā krējuma vietā. Visu pārējo darīju kā ierasts. Ir 2 pārbaudītas receptes, ko gatavoju biežāk, jo zinu, ka Grētai un mums pārējiem ļoti garšo.

Mandeļu krēmu izmantoju tādēļ, lai nav jāizmanto saldais vai skābais krējums. Var, protams, maltās gaļas mērci gatavot ar tomātiem un tad nav jālieto nekāds krējums. Var gatavot tikai uz buljona bāze. Bet reizēm kautko pamainīt nav nemaz tik slikti.

Sastāvdaļas:

Maltā gaļa (apm. 200 – 250 g)

Versija 1

1 puravs

Olīveļļa vai sviests

Mandeļu kulinārijas krēms 100 ml 

Versija 2

1 šalotes (vai parastais) sīpols

1 burkāns

Olīveļļa vai sviests 

Mandeļu kulinārijas krēms 100 ml 

Notīra un sagriež purava balto daļu. Uz ietaukotas pannas apcep puravu līdz tas ir mīksts, bet nav apcepies brūns. Kad puravs apcepies, pievieno malto gaļu un kad tā ir apcepusies mazliet, pievieno ūdeni. Ūdeni lej tā, lai tas pilnībā nepārklāj gaļu.

Ļauj lai maltā gaļa sautējas līdz tā ir gatava. Tas neaizņem pārāk ilgu laiku. Ja liekas, ka nepieciešams, pievieno vēl ūdeni. Kad gaļa ir gatava, pievieno mandeļu krēmu un iemaisa to. Mazliet vēl pasautē un mērce ir gatava.

Es nepievienoju ne sāli, ne citas garšvielas, jo mandeļu krēms dod savu piegaršu un kopā ar puravu veido ļoti patīkamu (pārsteidzoši) kombināciju. Ja liekas, ka sāls un/ vai pipari nepieciešami, pievieno pēc garšas.

Gatavojot otro versiju visu dara tieši tāpat. Tikai vispirms notīra un sagriež sīpolu. Kad tas ir apcepies caurspīdīgs, pievieno mato gaļu un rīvetu svaigu burkānu. Pēc tam dara tieši tāpat kā pirmajā vesrijā.

Vislabāk Grētai maltās gaļas mērce garšo ar rīsiem – baltajiem, brūnajiem vai savvaļas rīsiem.