Ķirbju laiks ir sācies arī mūsu mājās. Tagad to Grēta var atkal atklāt no jauna, jo pa vasaru jau tas mazliet bija aizmirsies. Ķirbju ir tik daudz un dažādi, un pat ēdot regulāri, var izbaudīt to garšu bagātību. Šos dārzeņus var ēst arī dažādās kombinācijās ar citiem dārzeņiem, likt zupās, sautējumos, sacepumos un grauzt arī svaigus.
Visvairāk par ķirbju ēšanu jums var pastāstīt Ilze (tāpati, no kuras dārza ēdam garšīgos labumus – www.absolutsed.lv). Tik daudz kā viņas ģimene gan ķirbjus mēs neēdam, bet rudenī sanāk diezgan bieži.
Svētdienas pusdienās izlēmu meitai pagatavot kuskusu ar ķirbi. Veikli, pat ātri, pagatavojama maltīte gan bērnam, gan pieaugušajiem. Gatavu kuskus var ēst siltu, kopā ar dārzeņiem, gaļu vai zivi. Ja nevēlies est siltu – ēd aukstu un liec salātos. Tā parasti daram arī mēs. Mazai atkāpei – mums ar vīru garšo kuskusa salāti ar siltu mocarellas sieru, tomātiem (reizēm ceptiem) un dažādām zaļām lapām.
Bet Grētai gatavoju pavisam vienkārši un rezultāts ir garšīgs, un ātrs!
Sastāvdaļas 1-2 bērnu porcijām:
1/2 ķirbja (man bija 1,5 kg ķirbis)
2 saujas kuskusa graudu
1-2 ēdam.k. olīveļļa vai sviesta
Zaļumi
Nomizo, pārgriež uz pusēm un iztīra ķirbi. Sagriež mazos kubiciņos un liek katlā ar ūdeni vārtīties. Lai ķirbītis sanāktu maigāks, es vārīšanās beigās ūdenī ielieku mazliet sviestiņa. Ķirbi var vārīt arī zaļumu ūdenī.
Kamēr ķirbis vārās, citā katliņā liek vārīties ūdeni. Kad ūdens vārās, pievieno 1 ēdam.k. olīveļļas un pieber divas nepilnas saujas kuskusa. Pavāra pāris minūtes un noņem no uguns. Atstāj lai kuskuss uzbriest un tad samaisa ar dakšiņu. Ja liekas, ka kuskus ir par sausu, var pievienot mazliet ķirbju vārīšanās ūdeni.
Es ūdens un kuskusa proporcijas skatos”uz aci”, bet vispār proporcijas ir 250 ml ūdens un 250 g kuskusa. Es, personīgi, lieku mazāk kuskusa un mazliet vairāk ūdens. Tā man patīk labāk un kuskuss sanāk irdenāks.
Kad kuskuss ir gatavs, iemaisa tajā ķirbīti.
Var sakapāt dažādus zaļumus un pievienot kuskusam.
Klāt pie kuskusa var pasniegt zivtiņu, der arī truša gaļiņa. Var būt arī veģetārā maltīte. Lai atsvaidzinātu šo maltīti, klāt var piedāvāt, piemēram, gurķu salātiņus.
Šajā receptē ķirbi, protams, var aizstāt ar jebkuru citu sev un mazajam mīļu dārzeni. Esmu gatavojusi arī ar spinātiem un rezultāts bija garšīgs.
2 Komentāri
Inga
26.09.2014 16:01
Gribēju izteikt lielu paldies par šo brīnišķīgo blogu! Manai pekai 9 mēneši un jau kādu laiku baudām visādas garšas. Bet man pašai ir pietrūcis izdomas attiecībā uz dārzeņu pagatavošanas variācijām.. Pie tam gribējās pacensties piebarošanu padarīt interesantu un daudzveidīgu. Tā kā jūsu blogs man ir kalpojis kā kolosāls iedvesmas avots! Paldies! :) un būs jāpateicās arī mūsu kopīgai draudzenei Ilzei Jurevicai,kaš ieteica šo 'vietu'!
LePetitPot
26.09.2014 21:10
Paldies par jaukiem vārdiem un man prieks, ka Grētas un mana pieredze palīdz un noder arī citiem! 9 mēneši jau ir gana liels vecums, lai parādītu ka garšu pasaule ir tik bagāta! Lai jums garšīgi arī turpmāk un lai mazajai vienmēr laba ēstgriba!