Ķiploks tāds pats dārzens kā citi vien ir. Es īpaši negaidīju speciālu brīdi, lai Grētai tos sāktu dot. Šobrīd viņa tos lieto vai nu sautētus vai ceptus krāsnī, jo tā tie ir garšīgi un nav stipri. Bet neesmu liegusi viņai pagaršot arī svaigā veidā – kopā ar biezpienu, kā vecos laikos, kad mamma taisīja veselīgās ķiplok/biezpiena maizītes ar rupjo maizi. Nemelošu – lielā sajūsmā Grēta nebija!

Mūsu ģimenē lielākais ķiploku ēdājs ir vīrs, bet arī man pašai tie garšo. Gatavojot dārzeņus, uz pannas vienmēr uzlieku arī veselu ķiploku, jo, cepts krāsnī, tas ir dievīgs.

Krāsnī cepts ķiploks:

Ņem veselu ķiploka galviņu un notīra nost lieko miziņu, bet ne tik daudz, lai ķiploks izjuktu. Ķiplokam jāpaliek veselam. Ar nazi nogriež ķiploka augšējo daļu – tā it kā grieztu ķiploku uz pusēm, bet nogrieztajai daļai jābūt minimālai. Tikai tik, lai nogrieztu visām daiviņām augšējo galu.

Liek kopā ar citiem dārzeņiem uz pannas, ar nogriezto daļu uz leju un cep līdz darzeņi ir gatavi.

Šādi cepta ķiploka daiviņas būs ļoti viegli izņemt no miziņām un ēst.

Pannā sautēti ķiploki:

Šo metodi izmantoju, kad gatavoju, piemēram, spinātus. Apcepti spināti un ķiploks man liekas nedalāma kombinācija. Taču arī šādi gatavotus ķiplokus var ēst vienus pašus.

Notīra ķiploka daiviņas un atstāj tās veselas. Liek uz pannas un apcep sviestā vai olīveļļa. Bet ne tā, lai tās paliek brūnas. Apceptiem ķiplokiem pievieno mazliet ūdens (vai buljona) un uz lēnas uguns sautē līdz tie ir mīksti.

Ļoti gardi sanāk, ja šiem ķiplokiem pievieno arī sagrieztus tomātus. Nevajag daudz, bet kopā veidojas izcila garša. Un beigās tad atliek pievienot spinātus (pilna recepte šeit)

Karamelizēti ķiploki (lielākiem bērniem):

3 ķiploku daiviņas

2 ēdam.k. olīveļļa

50 ml ūdens

1 ēdamk. balzāmetiķis

2 tējk. cukurs

1 tējk. sāls

1/2 tējk. melnie pipari

1 zariņš rozmarīna vai timiāna (svaiga)

Vispirms jānomizo ķiploka daiviņas. Ja negribi mizot ar nazīti, tad ir vēl viena metode. Atdali ķiploka daiviņas un ieliec katliņā. Pārlej ar vārošu ūdeni un ļauj uz minimālas uguns (vai bez) lai ķiploki pamirkst 3-4 min. No karstā ūdens izņemtos ķiplokus liec aukstā ūdeni. Miza pati nāks nost. (Starpcitu, šādi ļoti ātri var nomizot mandeles arī!)

Dziļākā pannā lej eļļu, uzkārsē un pievieno veselas ķiploku daiviņas. Apcep, bet ne tā, lai tās ir brūnas un nekādā gadījumā nevajadzētu piededzināt. Piededzis ķiploks diemžēl ir neēdams jeb metams ārā.

Atsevišķā bļodiņā sajauc ūdeni, balzāmetiķi. Uz pannas beriet cukuru, sāli, piparus, pievieno rozmarīnu (vai timiānu) kā arī pievieno ūdens/balzāmetiķa šķidrumu.

Gatavojiet ķiplokus līdz izveidojusies mērce sabiezē un sāk izskatīties pēc karameles un ķiploki kļuvuši miksti.

Orģinālajā receptē (ko atradu), šos ķiplokus liek pašceptā maizē – pievieno mīklai. To izmēģināt ir manos tuvākajos plānos. Savukārt, kamēr maizes nav, šādus ķilpokus ļoti labi var pievienot salātiem vai kā piedevu, piemēram, steikam.