Lietainai dienai viennozīmīgi piestāv siltas biezzupas. Tās ir arī viegli pagatvot un tas neprasa daudz laika.
Šodien Grētai pagatavoju kartupeļu un puravu biezzupu, kurai pievienoju mazliet spinātu (krāsai) un saldā krējuma vietā lietoju kokosriekstu kulinārjas krēmu*. Kokosriekstu kulinārijas krēms nav tas pats, kas kokosriekstu piens. Šis krēms nesarec un to var lietot arī ar skābiem produktiem (piem. citronu). Tam nav tik izteikta kokosriekstu garša kāda ir pienam un konsistence ir tāda kā saldajam krējumam.
Zupu pasniedzu ar grauzdiņiem, ko pagatavoju no sīpolmaizes (Grauda Spēks).
Sastāvdaļas 1 katlam (kādiem 4 ēdajiem. Es gatavoju tā, lai pietiek visai ģimenei):
4 – 5 kartupeļi
1 liels puravs (baltā daļa)
1 maza sauja spinātu
100 ml kokosriekstu kulinārijas krēma
Olīveļļa
3 šķēles maizes
rupjais jūras sāls un melnie pipari pieaugušajiem
Uzkarsē krāsni līdz 190 – 200 grādiem. Uz pannas vai cepamajā traukā ielej olīveļļu.
Notīra, nomazgā un sagriež ripiņās purava balto daļu. Liek traukā ar eļļu un liek krāsnī, lai jau cepas. Tikmēr nomizo un sagriež kartupeļus puslīdz vienādos gabaliņos. Pievieno puraviem. Ļaut tiem krāsnī cepties, līdz kartupeļi ir mīksti.
Izņem dārzeņus no krāsns un pārliek katlā. Katliņu liek uz vidēji lielas uguns. Dārzeņiem pievieno karstu ūdeni (vai ne garšā stipru buljonu) tā lai gandrīz nosedz dārzeņus, kā arī spinātus. Ļauj, lai dārzeņi vēl pavārās un visas garšas savelkas. Kartupeļi paliks vēl mīkstāki. Noņem no uguns un ar rokas blenderi sablenderē turpat katlā.
Kad zupa ieguvusi viendabīgu krēmīgu konsistenci, pievieno kokosriekstu kulinārijas krēmu un, ja vēlies šķidrāku zupu, vēl mazliet ūdens. Liek uz uguns un pavāra līdz pirmajam burbulim.
Grauzdiņu pagatavošana ir vienkārša. Kamēr dārzeņi ir krāsnī, nogriež 3 vienāda biezuma maizes sķēles un sagriez tās kubiņos. Liek uz pannas, kurā ieklāts cepamais papīrs. Pārslaka ar olīveļļu. Kad izņem dārzeņus no krāsns, ievieto grauzdiņu pannu krāsnī. Kamēr vārīsies zupa, grauzdiņi būs gatavi.
Ja galīgi nav laika ņemties ar griešanu un krāsnī likšanu, apcep maizi tosterī un, kad gatava, iezied ar olīveļļu.
* Es pirku šo EcoMil kokosriekstu kulinārijas krēmu, savā mīļajā Strēlnieku ielas Eko veikaliņā, cena 1,82 Eur/200ml.
Atstāj savu komentāru šeit
Jūsu e-pasta adrese netiks publiskota. Obligātie laukumi ir atzīmēti ar *