Francijā šobrīd ir Galette des rois (Karaļa kūka) laiks. Konkrēti 6. janvārī jeb Epifānijas dienā, bet lielākoties šo kūku ēd pirmajā janvāra svētdienā. Kura gabaliņā atradies pārsteigums (mini mantiņa jeb "fève" par Bībeles stāstu tēmu), tas kļūst par karali (karalieni) un liek galvā kroni!

Galette des Rois tiek cepta izmantojot kārtaino bezrauga mīklu un tiek pildīdīta ar krēmu. Francijā, katrā kūkā ir paslēpta mantiņa (fève), kas ir karstumizturīga un droša cepšanai. Latvijā šādas mantiņas neesmu atradusi un tādēļ, ja slēpju, tad noslēpju gatavā kūkas gabaliņā un izliekos, ka nezinu kurā :).

Ierasti šai kūkai ir mandeļu krēma pildījums: crème d'amandes vai arī frangipane. Divi mandeļu krēmi, katrs mazliet savdāks jeb viens vieglāks, otrs sarežģītāks. Mandeļu krēms (crème d'amandes) sastāv no mandeļu miltiem, sviesta, cukura un olām. Tas nav vārīts un termiski tiek apstrādāts cepot to kopā ar kūku. Savukārt frangipane ir krēms, kas sastāv no klasiskā vārītā krēma un crème d'amandes. Tas ir treknāks, saldāks un pilnīgāks, kā arī pagatavošana ir mazliet laikietipīgāka.

Šoreiz izvēlējos vienkāršāko un ātrāko variantu - mandeļu krēmu, kas ir arī bez piena (kas, savukārt, nepieciešams vārītajam krēmam).

Sastāvdaļas (kūka 6-8 personām):

500 g kārtainā mīkla (ja izmanto saldētu, 1 iepakojums ar 4 plāksnītēm)

100 g sviests (istabas temp.)

100 g cukurs

100 g mandeļu milti

2 olas

vaniļas ekstrakts

1 ola apsmērēšanai

pūdercukurs pārkaisīšanai

Ja vēlies pati pagatavot kārtaino mīklu, tad vari izmantot šo recepti - kārtainā mīkla.

Ja izmanto saldētu mīklu, tad atlaidini to istabas temperatūrā.

Kamēr mīkla tiek atlaidināta, pagatavo krēmu. Sviestu saputo kopā ar cukuru, līdz cukurs ir izkusis. Pievieno mandeļu miltus un turpina putot. Pa vienai pievieno olas un beigās pievieno vaniļu. Krēmu līdz izmantošanai tur ledusskapī.

Mīklu sadala uz pusēm (piem., 2 plāksnes + 2 plāksnes). Vienu pusi mīklas izrulē plānā kārtā un, izmantojot kādu šķīvi vai kūkas formu, izgriež apli. Lai ērtāka pārvietošana pēc tam, pirms griešanas mīklu uzliec jau uz cepamā papīra, ko pēc tam viengli pārcelsi  uz pannas.

Izrullē otru mīklas kārtu un arī izgriež apli.

Krēmu pilda konditorejas maisiņā un liek uz pirmās mīklas kārtas, atstājot brīvu 1 cm  - 1, 5 cm platu  ārējo malu. Brīvo malu apsmērē ar sakultu olu un liek pāri otru mīklas kārtu. Salīmē brīvās malas un aizloca. Kūku apsmērē ar olu. Kūkas augšpusē vidū izdur mazu caurumiņu un ar naža galu var izveidot kādu zīmējumu.

Pannu uz kādām 20 min (vai ilgāk, ja esi sagatavojusi pa dienu un vēlies cept vakarā) liek ledusskapī. Krāsni uzkarsē līdz 180 - 190 grādiem un kūku cep apm. 25 - 30 min. līdz tā ir zeltaini brūna. Pirms izņemšanas pārkaisa ar pūdercukuru un ļauj, lai tas krāsnī izkūst veidojot spīdigu zeltainu virskārtu.

Atdzesē un pasniedz.

12509502_1654329144831442_6140993950739964960_n