Tā kā vasarās dzīvojam laukos, tad pašu, kaimiņu vai tirgotāju lasītas sēnes mums nav noslēpums. Grēta sēnes nogaršoja netikpiski agri (pašu mērces garšu, bez sēnēm, jau pirms gada. Pagājušajā vasarā pirms 2 gadi jau baudīja sēņu mērci ar visām sēnēm), bet tas tapēc, ka viņas puncis to akecptēja. Sākumā tā bija minimāla deva un bieži vien nācās pieprasītās sēnītes aizstāt ar ko citu. Šovasar jau mazā pati kontrolē, cik vēlas ēst. Bet es, protams, sekoju līdzi un sēnes nav ēdiens, ko ēd katru dienu. Vislabāk Grētai garšo gaileņu mērce un gaileņu zupa.

No citām sēnēm - ziemā meitai patīk brūnie šampinjoni, ko arī gatavoju mērcē vai zupās.

Es diezgan bieži mēdzu pakļauties Grētas idejām tam, ko viņa vēlas pusdienās. Dienā, kad Grēta rādot uz sēnēm tirdziņā, teica, "Mamm', vāram zupu!", es uzreiz piekritu. Lai nav jāvāra tik ierastās biezeņzupas, izvēlējos vārīt dārzeņu zupu klasisko ar pievienotām gailenēm.

Sastāvdaļas (vidēja izmēra katliņam):

Pāris saujas tīru gaileņu

1 – 2 burkāni, sagriezti vai rupji sarīvēti

2 – 3 kartupeļi, nomizoti sagriezti

1/2 maza ziedkāposta galviņa, sadalīta “ziediņos”

1 sauja lobītu zaļo zirnīšu (mums dārzā ir īpaši saldie cukurzirņi, bet der jebkuri)

1 puravs (var izmantot tikai zaļo daļu) un citi zaļumi pēc izvēles

*Vistas vai tītara gaļa

Olīveļļa un/vai sviests cepšanai

Vispirms sagatavo dārzeņus. Sēnes, burkānus, kartupelīšus notīra un sagriež. Ja sēnes ir mazas, tad griezt nav jēgas. Grētai nepatīk, ja smukās gailenes zupā pēkšņi ir “sēnei nav kājas, mamm’!”  :)

Burkānus sagriež ripiņās vai rupji sarīvē. Burkāniem būs labāka garša, ja tos uz pannas sviestiņā vai eļļā mazliet apcepsi.

Katliņā lej ūdeni, pievieno tam purava zaļo daļu (negrieztu), visus zaļumus (var negriezt, lai pēc tam var izņemt viegli ārā, ja negribi tos ēst pēc tam). Tāpat var pievienot ķiploka daiviņas pāris (ja gribi pikantāku garšu), kā arī pievieno kādu garšvielu, ja vēlies (piemēram, melnos piparus, mazliet sāli, kādu garšvielu maisījumu, ja īpaši garšo). Es pievienoju sauso zaļumu maisījumu papildus svaigajiem.

Visu mazliet pavāri (viegls buljons), tad liec buljoniņā vārīties kartupelīšus un ziedkāpostus. Pēc brītiņa, kad kartupeļi un ziedkāposti gandrīz mīksti, pievieno apceptos burkānus un visu pavāra.

Ja mājās ir un ja vēlies, tad vari pievienot arī vistas vai tītara gaļu. Man bija gabaliņš tītara filejas, ko arī pievinoju. Sagriezu un arī pievienoju buljonam un mazliet pavārīju.

Kamēr zupa vārās, tikmēr tajā pašā “burkānu” pannā apcep gailenes. Zupai pievieno apceptās gailenes (tas zupu nedaudz sabiezinās konsistences ziņā). Beigās pievieno arī lobītos zaļos zirnīšus. Visu pavāra un pēc garšas pievieno to, kas liekas, ka trūkst (sāls, pipari vai kāda cita garšviela).

Pirms pasniegšanas izņem “liekos” zaļumus un pasniedzot zupai var piebērt svaigi kapātus zaļumus (dilles, pētersīļus u.c.).

Grēta ēda pievienojot labu karoti auksta skābā krējuma!

IMG_6384