Šīs mazās kūciņas - canelés (ko latviski dēvē par kanelē vai kanulē, kā nu kurš)ir klasisks Franču deserts. Konkrēti - Bordo un Bordo reģiona iedzīvotāji to uzskata par savu, tieši savu "specialty".  

Kanelē var būt dažāda izmēra, bet tos vieno vienmēr un visur vienāda forma. Tiem raksturīga karamelizēta sviesta garša un, lielākoties, arī ruma garša. Man pašai ruma pievienošana dažādiem desertiem nav tīkama un, kad iespējams, es no tā izvairos. Arī šoreiz. 

Rums nav vienīgā piedeva, ko var pievienot. Vienmēr laba ideja ir apelsīna vai citrona miziņa, kā arī kanēlis. Mazliet ekstiskāka garša būs, ja pievienosi kokosriekstu skaidiņas vai kokosriekstu esenci un/vai laima miziņu. Droša izvēle būs arī vaniļa. Iespēju daudz. Var nepievienot arī neko no papildus garšām, jo arī tāpat tie garšo lieliski. 

Oriģinālajā receptē kanelē gatavo no mīklas, kurā ir ļoooooti daudz cukura. Es pievienoju tikai daļu no nepieciešamā cukura daudzuma un tad jau man liekas daudz. Bet katrs dara kā labāk vēlas un kā labāk garšo. 

Pagatavošana patiesībā ir vienkārša, tikai nepieciešama speciālā formā (silikona formu, mazajā izmērā, var nopirkt Gemoss veikalā). Mazajā formā ir 18 iedalījumi, 18 kūciņām jeb 18 x 30ml. Ja izmantosi minētās receptes sastāvdaļas šajos apmēros, tad sanāks vismaz 36 - 40 kanelē. 

Mīklai ir nepieciešama "atpūta" vairāku stundu garumā. Atceros, ka skolā ieteica to pagatavot vakarā, pa nakti atstāt vēsumā, lai nostāvas un no rīta cept. Atpūtai nepieciešamas apmēram 8 h. Tādēļ, var jau arī gatavot mīklu agrā rītā un vakarā cept. 

Vēl viens knifs - cepšanai ir nepieciešama ļoti augsta temperatūra. Sākumā krāsns jāuzkarsē līdz 270 grādiem. Ne visām mājas krāsnīm ir tik augstas pieejamas temperatūras. Tādēļ, sākumā uzkarsējiet uz maksimumu, cik ir. Parasti kādi 250 grādi ir noteikti. 

Recepte apm. 36 - 40 maza izmēra kanelē: 

Sastāvdaļas:        

50 g sviests + formas ietaukošanai

500 ml trekns piens

110 g kviešu milti

10 g sāls

250 g cukurs *

2 olas + 2 dzeltenumi

Papildus pēc izvēles: 

rums (1 1/2 ēdam.k.)

1 citrona vai apelsīna miziņa

1 vaniļas pāksts

Lej katliņā pienu un liec vārīties. Ja izmanto vaniļu, tad vaniļas sēkliņas un pašu pāksti liec pienā. 

Izkausē mazā katliņā vai uz pannas sviestu un mazliet apbrūnini to. Nepārdedzini. 

Bļodā iesijā miltus, pievieno sāli un arī cukuru. * Kā jau minēju, es izmantoju tikai daļu no receptē minētā cukura daudzuma. Šai porcijai izmantoju mazāk kā 200 g cukura, kas jau tāpat nav maz. Visu labi samaisa. Pievieno olas un vēl papildus olu dzeltenumus. 

Mīku labi samaisa līdz masa kļūst gaiša un cukurs sāk kust. Pievieno uzvārīto pienu (izmanto sietiņu, ja pienā ir vaniļas pāksts). Samaisi un  pievieno arī kausēto sviestu. Visu samaisi.

Ja izmanto citrona miziņu vai, piemēram, rumu, tad beigās pievieno nepieciešamo ruma daudzumu  kā arī citrusu miziņas. 

Gatavas mīklas konsistencei jābūt kā pabiezai pankūku mīklai. Drīzāk vafeļu mīkla. Tā nevar būt pārāk šķidra un noteikti, ne bieza. Liec traukā un ļauj atpūsties. 

Pirms cepšanas uzkarsē krāsni līdz 275 grādiem, bet krāsnī atstāj vienu cepamo pannu, uz kuras pēc tam liksi silikona formu. Ne sietu, bet pannu.  Salej mīklu ar sviestu ietaukotās formītes (apm.1/3 no formītes) un liec krāsnī uz karstās pannas. Maksimālajā temperatūrā cep 5-10 minūtes un tad samazini krāsns temperatūru līdz 150 grādiem un cep vēl 40 minūtes. 

Gataviem tiem jābūt zeltaini brūniem, karamelizētiem un mazliet mazliet stigriem no ārpuses, bet mīkstiem, maigiem un sulīgiem no iekšpuses.

Ja maksimālā temp. mājas krāsnij ir 250 grādi (kā man), tad cep 10 min. un tad samazini grādus. Tā kā man krāsns neļauj uzkarsēt sevi līdz 270 grādiem (cepšanai, jo grilam var), tad mani kanelē sanāk mazliet gaišāki, kā tiem būtu jābūt klasiski. BET, es dodu priekšroku mazliet gaišākiem, toties perfecti gataviem no iekšpuses, kā perfekti tumši brūniem no arpuses, bet jau pārceptiem no iekšpuses.