Grētas pirmā tomātu zupa. Vislabāk man patīk vārīt tomātu zupu no svaigiem tomātiem, bet kamēr īstā sezona vēl nav sākusies, tikmēr izmantoju eko veikala piedāvājumu konservētajiem tomātiem. Tos miksēju ar eko veikalos pieejamajiem svaigajiem tomātiem.

Sastāvdaļas 3 ēdājiem (tai skaitā Grētas tēti, kurš ēda 2 porcijas):

1 liels dzeltenais tomāts (vai 2 vidēja izmēra)

250 g (1 iepakojums) konservēti tomāti (es ņemu konservētos tomātus sagrieztus gabaliņos ar vai bez bazilika)

1 purava baltā daļa

2 šalotes sīpoli

1 – 2 ķiploka daiviņas

olīveļļa

50 – 100 ml rīsu krējums

Svaigajam tomātam izgriež serdi. To uz mirkli ieliek verdošā ūdenī un pēc maza brītiņa ieliek ledus aukstā ūdeni. Izņemot no ūdens, tomātam būs ļoti viegli noņemt mizu. Nomizo tomātu un sagriez mazos gabaliņos.

Nomizo un sasmalcina šalotes sīpolus un ķiploku. Notīra un sagriež mazās ripiņās puravu.

Katliņā uzkarsē olīveļļu (vai sviestu) un liek sautēties sīpolus, puravu un ķiploku. Sautē līdz tie ir mīksti un tādi kā caurspīdīgi. Nevajg cept brūnus. Ja liekas, ka rauj klāt pie katla dibena, samazini uguni un pievieno mazliet ūdens vai buljona.

Kad sīpoli, puravi un ķiploki mīksti, pievieno konservētos tomātus un arī svaigos tomātus. Uzliek katliņam vāku un uz mazas uguns ļauj, lai tomāti savāras kopā ar pārējiem dārzeņiem. Beigās pievieno rīsu krējumu un vēl mazliet pavāri. Ja liekas, ka zupa tavai gaumei par biezu, pievieno ūdeni vai buljonu. Ja nepatīk zupā tomātu gabaliņi, sablenderē. Bet es tomātu zupas nekad neblenderēju.

Pēc garšas pievieno sev vēlamās garšvielas. Es pievienoju 2 tējk. brūnā cukura, lai zupu būtu mazliet saldāka. Vīrs pēc savas gaumes ēdot pievienoja savai porcijai tabasco.

Pasniedz kopā ar kraušķīgi svaigu bageti ar mīksto kazas sieru. Zupai droši pievieno zaļumus.

Ja zupu neizdodas apēst vienā diena, tad nākamajā dienā tā var kļūt par lielisku bāzi labai pastas mērcei.

11059332_1565472113717146_4410596951163943736_n