Artūrs Taškāns ir grauzdētavas – kafijas veikala – restorāna Rocket Bean Roastery, Miera ielā, šefpavārs. Nešaubīgi talantīgs pavārs ar īpašu rokrakstu virtuvē. Viena no tām lietām, ar ko Artūrs ir atpazīstams, ir viņa radītās ēdienkartes – tajās ir īsi un kodolīgi nosaukumi bez gariem ēdienu aprakstiem. Man ļoti patīk un esmu novērojusi, ka šī tendence sāk parādīties arī citos restorānos.
Pirms kāda laika bijām vakariņot Rocket Bean Roastery, Grētai izvēlējos ēdienu ar nosaukumu “Mandele. Rupjmaize, grūbas, pērļu kuskuss un ķirbis“.
Kā ierasts, ar ļoti garšīgiem ēdieniem restorānos, lūdzu, lai pavārs dalās ar recepti. Grūbu, bulgura un pērļu kuskusa risoto bija ļoti maigs, krēmīgs un sātīgs. Grēta izēda visu porciju un bija ļoti apmierināta. Tā bija arī pirmā reize, kad pēc vairāk kā pusgadu ilgāka pārtraukuma, viņa ēda kautko, kur ir stiprais parmezāna siers. Bet šajā ēdienā tā ir maz. Domāju, ka tie, kuri nevar lietot govs piena produktus, parmezāna sieru var nelietot vai aizstāt ar kazas sieru. Ceru, ka pavārs pret šo piebildi neiebilst.
Piedāvāju jums Artūra Taškāna radīto recepti “Mandele”. Receptes sastāvdaļās jau ir norādīts gatavu – vārītu grūbu, bulgura un pērļu kuskusa apjomi.
No savas puses varu pastāstīt kā gatavot šos produktus, lai tālākā recepte ietu raitāk.
Grūbas – Pirms gatavošanas grūbas rūpīgi jānoskalo vairākos ūdeņos, kamēr skalojamais ūdens vairs nav blāvi duļķains, bet dzidrs. Noskalotās grūbas vismaz pāris stundas mērcē, lai graudaugi piebriest un trīskāršo savu apjomu. Tad vāra līdz tās ir gatavas.
Bulgurs – vispirms noskalo bulguru. Bulgura attiecības ar ūdeni: 1 glāze bulgurs/ 2 glāzes ūdens. Bulguru lieka aukstā ūdenī. No ūdens vārīšanās brīža, turpina to vārīt, nepārtraukti maisot, vēl kādas 7-9 minūtes. Bulgurs ir gatavs, kad viss ūdens ir uzsūcies un bulgurs kļuvis mīksts. Starpcitu, blogā ir arī manis gatavotā bulgura recepte – bulgurs ar dārzeņiem.
Pērļu kuskuss – pērļu kuskusu gatavo mazliet savādāk kā citus kuskusus. To vāra līdzīgi kā risoto (manā skatījumā). Uz pannas vai katliņā mazliet apcep olīveļļā (kā risoto rīsus) un tad pievieno šķidrumu. Ūdens un kuskusa attiecība apmēram 2/1. Maisot vāra līdz šķidrums uzsūcies. Pēc nepieciešamības pievieno papildus sķidrumu. Gatavo līdz pērļu kuskuss ir mīsksts.
Tālāk seko Artūra Taškāna atsūtītā recepte.
Sastāvdaļas:
50 g vārītas gūbas
50 g vārīts bulgurs
50 g vārīts pērļu kus-kus
30 g svaigs ķirbis kubos
30 g krēmsiers
30 g selerija sakne
20 g grauzdētas mandeles
10 g rīvēts parmezāns
20 g blenderēta rupjmaize
5 g maurlociņi
5 g pētersīļi
5 g citronsula
20 g saldais krējums
10 g lazdu riekstu eļļa
10 g sviests
sāls, pipari
Sagatavo dārzeņus – notīra un sagriež mazos kubiciņos selerija sakni un ķirbi. Mazliet pavāra, bet ne līdz galam.
Gatavās grūbas, bulguru un pērļu kuskusu liek katliņā. Pievieno mazliet ūdeni un uzsilda.
Pievieno krēmsieru, saldo krējumu un mazliet novāra. Pievieno sīki sagrieztu selerija sakni, tāpat sagrieztu ķirbi un, ja ir nepieciešams, pievieno vēl mazliet ūdeni. Vāra uz lēnas uguns 2 minūtes.
Pievieno sviestu, citrona sulu, zaļumus, rupjmaizi, mandeles un sāli, piparus pēc garšas.
Pie pasniegšanas gatavajam ēdienam pārlej lazdu eļļu.
Arturs Taškāns
Atstāj savu komentāru šeit
Jūsu e-pasta adrese netiks publiskota. Obligātie laukumi ir atzīmēti ar *