Dārzeņi


Batāte (saldais kartupelis)

Šis Grētai ir viens no mīļākajiem dārzeņiem un arī viens no pirmajiem (pēc ķirbja), ko devu viņai pagaršot. Man patīk tas, ka batāti var ļoti ātri pagatavot (tvaicēt) un viegli blendēt, tagad viegli saspaidīt ar dakšiņu. Miksējot garšas, batāte lieliski sader ar selerijas sakni vai ar ķirbi. Ar ķirbi sanāk saldāka putra, bet ar seleriju tāda dikti sātīga.

Biete*

Bieti gatavoju kopā ar kartupeli un arī pastinaku, bet kā rakstīju, tad ar seleriju nekas labs nesanāca. Šobrīd no bietes gatavoju arī mazos biešu salātiņus pusdienās kā piedevu vai launadziņam: sarīvēta vārītā biete kopā ar bezpiedevu jogurtu. Biete, līdzīgi kā burkāns, viena pati diezgan slikti blendējas, paliek diezgan graudains biezenis, ar gabaliņiem. Savukārt, blendējot kopā ar citiem dārzeņiem, sanāk viendabīgs biezenis.

Brokolis

Brokoļu biezenis nepavisam nav skaists pēc skata. Grētai īstenībā arī pēc garšas nemaz tik ļoti nepatika. Atšķirībā no viņas māsīcas, kurai tas vēl arvien ir mīļākais dārzenis. Šo mēs pagaidām ēdam retāk un kopā ar citiem. Atsāksim ēst vasarā, kad pati varēs smuki grauzt. Jo tā, manuprāt, brokolis gan garšo, gan izskatās labāk.

Burkāns

Kad es biju maza, tad kā pirmo papildēdienu bērniem deva burkānu sulu. Es sāku ar pašu burkānu. Devu to tad, kad jau bija izmēģināts ķirbis, selerija, batāte un vēl šis tas. Burkāns viens pats diezgan slikti blendējas, paliek diezgan graudains, ar gabaliņiem. Pirmajā reizē meitai bija interesantas sajūtas. Savukārt blendējot kopā ar citiem dārzeņiem, sanāk viendabīgs biezenis. Grētai vispār burkāni nav mīļākais dārzenis. Lieku to klāt citiem dārzeņiem, bet tā, lai tas nebūtu pārsvarā.

Cukini

Pirmo reizi pagaršojot, Grēta bija lielā sajūsmā! Ēda vienu pašu un sablenderējot tvaicētu cukini, rezultātā sanāk tāda viegla biezzupa. Man pašai arī ļoti garšoja. Interesanta garšu kombinācija sanāca, klāt pievienojot zaļos zirnīšus un zaļumus. Šobrīd klāt dodu zivtiņu un vēl kādu piedevu.

Fenhelis

Viens no Grētas vismīļākajiem dārzeņiem. Garšo izcili un arī punčiem patīk fenhelis. Devu kā otro dārzeni aiz ķirbja un mazajai ļoti patika. Viegli blendējas un der kopā ar daudziem citiem dārzeņiem. Bet sākumā sātīgs ir arī viens pats fenheļu biezenis. Tikai pirms gatavošanas (tvaicēt vislabāk) vajag noņemt zaļumus un izņemt fenheļa serdi (ja to neizdara, biezenis sanāk brūns).

Gurķis

Tāpat kā tomātus – pērku veikalos, kas piedāvā ekoloģiski tīru pārtiku. Sākumā rīvētus, vēlāk grieztus mazos gabaliņos, piedāvāju kā piedevu pusdienās vai launagā. Grauzt nedodu, jo bail. Bail tādēļ, ka ar gurķi Grēta reiz aizrijās. Bailēs apgriezu bērnu kājam gaisā. Varbūt nebija tik traki, bet br…. sliktas atmiņas. Kā jau rakstīju sākumā, Grēta jau no paša sākuma kož lieliem gabaliem un gurķis “nešķīst” tik viegli.

Kabacis

Ar kabaci rīkojos tāpat kā ar cukini. Gatavoju biezzupas vai gatavoju ikdienas biezzeņus un sautējumus. Kabača lielākais plus ir tas, ka to var pagatavot ļoti ātri. Tā kā kabacis ir diezgan ūdeņais, tad, lai veidotos biezenis, klāt prasās pievienot kartupeli vai ziedkāpostu vai brokoli. Grētai šis dārzenis ļoti garšo un labprāt ēd to vienu pašu.

Kālis

Tas nekas, ka rūgtena garša. Labs tik un tā, un galvenais veselīgs. Ja mazo nebaida rūgtenas garšas, tad var dot kopā ar puķkāpostu. Grētai nekas nav pretī un garšo labi. Lai pusdienas tomēr būtu “saldākas”, parasti klāt piedāvāju vai nu tomātu salātiņus vai svaigu gurķu salātiņus. Var arī biešu salātiņus.

Kartupelis

Kartupeļus Grēta ēd reti, lielākoties kā mazu piedevu pārējiem dārzeņiem (piem. burkānam vai bietei). Pieliekot kartupeli burkānam vai bietei, biete un/vai burkāns labāk sablenderējas (tas svarīgi pašiem mazākajiem ēdājiem). Šobrīd par maziem gabaliņiem putrā vairs nesatraucos. Vienīgi jāatceras vai jāņem vērā, ka viens pats kartupelis nemīl blenderi. Ja nevēlaties ēst klīsterim līdzīgu masu, tad kartupeļu biezputru jāgatavo vai nu pēc vecās metodes ar stampu vai ar mehānisko kartupeļu mīcītāju. Kopā ar citiem dārzeņiem, kur kartupelis ir pavisam maz, tas īsti nedraud.

Ķirbis

Klasika, ko kā pirmo dārzeni dabū laikam vairākums bērnu. Arī Grēta. Šis dārzenis viņai garšo vēl arvien, bet nu jau var redzēt, kura ķirbja šķirne vairāk patīk un kura mazāk. Garšo sviesta ķirbis un riekstu ķirbis, bet ne visai patīk tās šķirnes, kas tādas ūdeņainas. Lielu izbrīnu konsistences dēļ radīja spagetti ķirbis, bet garšoja. Ķirbīts iet kopā ar visiem dārzeņiem. Ļoti gardi sanāk, ja pagatavo ķirbju biezeni, pievienojot tam dažādus diedzējumus un olīveļļu.

Pak-čoi

Mazliet saldens un ļoti garšīgs augs! Biezenis jeb drīzāk biezzupa no šī te sanāk ļoti maiga, garšīga un arī sātīga. Saldenā garša varbūt kādam var nepatikt. Vienu pašu šo daudz ieēst nevar, tādēļ es pak-čoi taisīju kopā ar puravu vai/un cukini vai kabacīti.

Pastinaks

Viens no maniem vismīļākajiem dārzeņiem! Grēta šo pagaršoja kā otro dārzeni, aiz ķirbja, uzsākot papildēdienu. Pastinaks pēc izskata atgādina baltu burkānu, tādēļ nejaukt ar pētersīļa sakni (kas arī, starp citu ir ļoti garšīga), un tā garša ir maiga un mazliet pat saldena. Vislabākais ko var darīt ar pastinaku ir neko nesarežģīt un baudīt tā garšu vai nu pastinaku biezenī vai vienkārši krāsnī ceptā. Reizēm gatavoju arī biezzupas. Ļoti labi iet kopā ar jūras veltēm. Pastinaks ļoti labi iet kopā ar selerija sakni, burkānu, klasisko kartupeli un man ļoti patīk arī kastaņu/pastinaku savienojums!

Puravs

Izlasīju vienā no savām bērnu ēdienu recepšu grāmatam (šī no Francijas), ka puravu var sākt dot jau diezgan agri. Tā kā man pašai puravs ļoti garšo, tad nolēmu pamēģināt. Es puravu nevis sautēju vai vāru, bet dziļā pannā ar olīveļļu cepu (klāt mazliet ūdeni pievienoju). Ļoti gardi sanāk un der klāt lieliski pastinakam, ķirbim vai selerijai. Reizēm dodu vienu pašu, neiemaisot citos dārzeņos. Ja ir puravs, tad visbiežāk ir zivs!

Selerija sakne

Salds dārzenis, kas arī Grētai ļoti garšo. Pašā sākumā vēl labāk kā ķirbis garšoja. Selerijas saknei reizēm nelieku klāt vairs nevienu citu dārzeni, bet vispār lieliski sader ar burkānu, kāli un arī ar to pašu kartupeli. Grētai patīk arī salikums selerijas sakne un puravs. Pēc pieredzes, selerijas sakne un biete gan neveido labu salikumu, ja tie ir tvaicēti kopā. Sanāk rūgta garša. Atsevišķi gatavojot – nekāda vaina.

Sparģeļi

Pirmo reizi sparģeļus mazā dabūja 7 mēnešu vecumā, kad tos pa tiešo no Berlīnes tirgus mums piegādāja mani vecāki. Paši vakariņās ēdām zivi un lielos baltos sparģeļus, tādēļ tieši tādas bija arī Grētas pusdienas. Sparģeļus blanšēju mazliet mīkstākus kā pašiem. Var dot grauzt tāpat, var arī sablenderēt.

Spināti

Šreka ēdiens. Viens pats spināts Grētai nelikās visai gards, man pašai arī, tādēļ pievienoju olīveļļu un drīz arī mazliet saldā krējuma. Spinātus vienmēr dodu kopā ar kādu citu dārzeni. Šobrīd vairs neblenderēju, tikai noblanšēju un sagriežu.

Tomāts

Pavasarī tomātus pirku veikalos, kas piedāvā ekoloģiski tīru pārtiku. Tā kā man pašai ļoti garšo tomāti un grūti iztikt ziemā bez, tad pirku tos sev un dalījos ar meitu. Grētai tomātus dodu bez mizas, bez sēkliņām. Tikai mīkstumu (un ne no tomāta galiņiem). Tā man iemācija tētis un tā es daru vēl tagad. Tomāti mums ir kā piedeva pusdienās vai launagā kopā ar mozarella sieriņu! Nu, kas var būt labāks! Vasaras laikā dārzā ir pašiem savi mazie ķiršu tomātiņi – tie ir labākie. Bet, ja pietrūkst, tad ēdam tos no tirgus – vietējos un zināmos.

Zaļie zirnīši

Gaidu vasaru, kad būs dārza cukurzirnīši! Bet pagaidām esmu gatavojusi saldētos. Atlaidinu un noblanšēju. Pašā sākumā, pēc blenderēšanas, zirņu biezeni vēl caur smalko sietu izspiedu dēļ zirņu miziņām. Tās ir diezgan stingras un, manuprāt, ne visai patīkamas ēšanai. Šobrī tā vairs nedaru, zirņi ir kopā ar ko citu. Zirnīšus biežāk došu vasarā, kad tie lieliski derēs klāt pirmajām dārzeņu zupiņām.

Zaļumi un zaļumu dīgsti un salāti

Diezgan agri Grētas biezeņiem pievienoju arī dažādus zaļumus. Sākumā devu tos, kas ir tie maigākie: brokolis, saulespuķe, krese un zirnis. Pavisam maz pievienoju arī mazliet stiprākus: puravu un rukolu. Sinepi sākumā vēl nē, bet īstenībā pavisam maz pieliekot to stiprumu nejūt. Biezenim uzreiz cita garša. Grētai patīk. Dīgstus vienmēr ņemu no Ilzes Lipskas (www.absolutsed.lv). Vasarā, kad zaļumu daudz, maltītei pievienoju tos zaļumus, kas tajā brīdi ir dārzā vai jau noplūkti virtuvē: dilles, pētersīļi, baziliks, lociņi utt. Ceru, ka meitai zaļumi garšos, jo pati tos iemācijos ēst vēlu un arī, piemēram, dilles, pētersīļus vai kinzu neparko vēl tagad nevaru ieēst. Grētai savukārt pat lociņi aizgāja uz urrā! Ja nav zaļumi, tad saplūkātas salātlapas arī ēda ka prieks!

Ziedkāposts

Garšīgs, maigs un mīļš dārzenis. Vislabāk meitai tas patīk, pasniegts kopā ar pastinaku vai seleriju, kā arī kāli. Klasiskā kombinācija: puķkāposts, kartupelis, burkāns, arī labi iet pie sirds. Gaidu, kad Grētas ēdienkartē varēs iekļaut mazliet saldā krējuma, jo tad puķkāpostu biezenis sanāk vēl gardāks bez jebkādām piedevām. Pašlaik lieku klāt olīveļļu, ko var labi sajust. Kā piedevu piedāvāju vai nu balto gaļu vai zivtiņu.

*Vai zinājāt, ka biete ir dārzenis, pēc kura var spriest, vai maza bērna puncis strādā labi? Arī pēc mellenēm. Šeit der brīdināt, ka punča izeja mazajam pēc biešu ēšanas ir diezgan krasi savādāka un vislabāk esot, ja tā tāda ir nevis uzreiz, bet vakarā vai otrā dienā (ja ēsts pusdienās). Tad punčuks strādā. Novērojumi liecina, ka arī pēc spinātiem un mellenēm!


Par mani

Sveiki, mani sauc Inga!

Mani sauc Inga, es esmu sieva Mārim un mamma divām lieliskām meitām - Grētai Teodorai un Florencei Rozei. Kopš es sevi atceros, ēst man ir paticis vienmēr. Laikā, kad pirmo reizi kļuvu par mammu, es jau zināju, ka saviem bērniem vēlēšos mācīt ēst! Un tas ir tas, ko daru ikdienā. Gatavot bērniem nav tik sarežģīti cik izklausās. Tas ir pat aizraujoši.

Par meitenēm

Grēta un Florence

Kalniņu ģimenē aug divas burvīgi brīnišķīgas meitas – Grēta Teodora un Florence Roze! Ko gan citu, kā to, ka viņas ir labākais, ko ar vīru esam paveikuši, par savām meitenēm es varētu teikt.

Lasīt vairāk

Grāmata

Instagram

Facebook

Lasītākie ieraksti

Jaunākie ieraksti

Meklēt pēc